Hoe moet je vissen met boilies op karper?

karpervissen-met-boilies

Wat is nou eigenlijk een boilie?

Voordat we verder ingaan op hoe je kan vissen met boilies op karper, vertellen we je eerst wat een boilie is. Het woord boilie is een Engels woord en is afgeleid van het woord ‘boiled’. Boiled betekent in het Nederlands ‘gekookt’ en koken is het geen wat je moet doen om een boilie te maken. Boilies zijn eigenlijk deeg bolletjes die je vervolgens gaat koken en drogen zodat ze hard worden. Door het koken ontstaat er een harde buitenlaag. Door dit proces ontstaat er een boilie dit geschikt is om aan een hair te doen en om er mee te vissen.

vissen met boilies

‘Op de afbeelding drie voorbeelden van boilies, dit zijn boilies van ons eigen aasmerk KVN Baits’

Vissen met boilies, allerlei soorten en maten

Het mooie van boilies is dat er duizenden variaties kunnen worden gemaakt. De deeg bolletjes worden gemaakt van boilie deeg en het deeg is weer samengesteld uit verschillende ingrediënten. In de basis heb je ingrediënten die de fundering van een boilie vormen. Dit zijn basis ingrediënten zoals bijvoorbeeld maismeel, griesmeel en sojameel. Wat vervolgens belangrijk is is dat er een goede binder wordt toegevoegd. Dit kunnen bijvoorbeeld eieren zijn maar ook producten zoals eipoeder of plasma poeder. Deze twee factoren heb je nodig om een goed rolbaar deeg te maken zodat deze niet uit elkaar brokkelt. Als je eenmaal de juiste basis hebt staan zijn er nog honderden toevoegingen mogelijk. Toevoegingen in de vorm van andere ingrediënten zoals vismelen, vogelzaden en melkpoeders maar ook vloeibare toevoegingen zoals oliën, liquids en geconcentreerde flavours.

Kortom met duizenden variaties in verschillende soorten boilie recepten worden er boilies ontwikkeld in allerlei soorten en maten. Elke boilie heeft zijn eigen voedingswaardes en specifieke eigenschappen zoals kleur, geur en smaak. Hierdoor kan je bijvoorbeeld boilies afstemmen op de voeding behoeftes van karpers in de verschillende jaargetijden.

Vissen met boilies op karper

Wanneer je gaat vissen met boilies dien je een boilie aan een zogenoemde ‘hair’ te besvestigen. De hair is het uiteinde van de karper onderlijn (ook wel karper rig genoemd) en is een soort lusje. Met een boilienaald prik je door de boilie heen, deze haak je vervolgens achter de lus waardoor je de boilie op de hair kan schuiven. Aan het uiteinde van de hair/lus doe je een stoppertje waar je vervolgens de boilie weer tegen aan drukt. De boilie zit nu bevestigd aan de onderlijn. Ook in deze presentatie zijn verschillende variaties mogelijk. Zie hieronder een paar voorbeelden.

Milky-tigernut-dip

‘Een ‘snowman’ presentatie. De drijvende boilie (gele 15mm pop-up) wordt bovenop een zinkende 20mm boilie bevestigd. Onderwater is dit zo uitgebalanceerd dat het lijkt alsof er een sneeuwpop op de bodem staat.’

rig-voor-vissen-met-boilies

‘Een subtielere vorm van de snowman presentatie is wanneer je een pop-up halveert en bevestigd op een deels afgesneden zinkende boilie.’

Hardheid van een boilie

Bij aankoop van een boilie is het ook belangrijk dat je let op de hardheid van een boilie. Er zijn boilies die na enkele uren zacht worden en er zijn boilies waarmee je meer dan 48 uur aaneengesloten kan vissen. Stel je gaat nachtvissen dan wil je dat de boilie de hele nacht goed aan de hair blijft zitten. Soms laat een aanbeet lang op zich wachten en het zou zonde zijn als je dan zit te vissen met een te zachte boilie die dan al afgebrokkeld is of weg gegeten is door witvis.

onderlijn inhaking boilies

De bolies van ons aasmerk KVN Baits hebben een hardheid waarmee je zonder zorgen de hele nacht kan vissen. Bekijk ze in onze webshop of bestel een proefpakket om kennis te maken. We hopen dat je na het lezen van dit blog weet wat een boilie is en hoe je moet vissen met boilies op karper.

Deel dit bericht: