Karpervissen in het najaar 5 tips!

Karpervissen in het najaar, tips en tricks!

De herfst staat voor de deur en daarom hebben wij 5 tips voor het karpervissen in het najaar! In het najaar mogen de hengels namelijk nog niet worden opgeborgen. In deze periode zullen karpers hun reserves aanvullen voor de winter door extra veel te eten. Een mooi moment om nog een paar dikke najaars karpers te vangen!

Tip 1: Storm in het land is karper op de kant

Afgeleid van het gezegde ‘wind op de kant, vis in de hand’ is storm in het land nog beter! Ruige herfst stormen zijn perfecte omstandigheden voor het karpervissen in het najaar. Door de harde wind is er veel zuurstof in het water aanwezig waardoor karpers actiever zijn. Ook gaan ruige weersomstandigheden vaak samen met ideale luchtdrukken en temperatuurstijgingen. Vaak zien we dat er zelfs overdag goed door wordt gevangen tijdens een ruige herfststorm. Ruige weersomstandigheden zetten de ‘vreetknop’ om bij karpers en maakt het mogelijk om tot ver in november en december karpers te vangen! Kom dus van die warme bank af, trek een warme karper outfit aan, en hup richting de waterkant! (p.s. let wel op je eigen veiligheid!)

‘Harde wind en regenbuien zijn vaak ideale vis omstandigheden’

Tip 2: Observeren is de ‘key to succes’

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Goed observeren zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt om op de juiste stek te vissen. Loop voor de sessie een rondje om het water en geef je ogen de kost. Die ene springende karper kan een teken zijn dat er op die stek meer karpers in de buurt zijn. Let ook op aanwezige aasbellen en speur de obstakels af naar karpers. Je kunt beter een uur extra besteden aan het observeren dan vissen op een stek waar op dat moment geen karper aanwezig is. Als je het observeren combineert met het voorvoeren, zal het karpervissen in het najaar nog succesvoller zijn! Daarover meer in tip 3 en 4!

karpervissen_herfst

Tip 3: Boilies met een hoge voedingswaarde

Voordat we het gaan hebben over het voorvoeren, willen we het eerst kort hebben over karperaas en voedingswaarden. In het najaar zullen de karpers hun reserves gaan opbouwen. Ze gaan op zoek naar aas welke ook daadwerkelijk een meerwaarde biedt voor deze reserves. Hierbij zijn eiwitten een belangrijke factor. Als we dan naar boilies kijken, hebben wij het over boilies met ingrediënten zoals verschillende soorten vismelen en andere eiwit rijke bestandsdelen.

Tegenwoordig zijn er tal van aasbedrijven die hier goed rekening mee houden. De boilies bestaan niet alleen uit een basis mix maar hebben ook grote hoeveelheden toegevoegde ingrediënten. Ze voegen ingrediënten toe zoals LT vismeel, predigested vismeel, melkpoeders, tonijn meel, krill meel, squid meel, Robin Red, verschillende extracten en nog vele andere ingrediënten. Het belangrijke punt is dat deze producten meer toevoegen aan een boilie dan alleen koolhydraten.

Kies dus niet klakkeloos voor de goedkoopste boilies..

Wat zijn dan boilies die alleen bestaan uit een basis mix? De goedkopere ‘kilo knallers’ zijn vaak boilies die allemaal uit een zelfde basis mix bestaan (maismeel, tarwebloem..) met daarop een ander kleurtje en geurtje. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld een scopex-, fish- en tijgernoot boilie anders ruiken en in kleur verschillen, maar dat de kern en de voedingswaarden hetzelfde zijn. Deze boilies bevatten veel koolhydraten maar het ontbreekt ze aan bijvoorbeeld belangrijke eiwitten.

Begrijp ons niet verkeerd, hier hoeft niks mis mee te zijn. Voor het instant vissen kan dit goed zijn en heb je een boilie waar je  karper op kan vangen. Maar vergelijk het met het eten van een patatje.. 1 keer in de week is lekker, maar niet elke avond. Wil je dus beginnen met voorvoeren, kies dan voor een boilie waarvan kan worden aangetoond dat er ook andere ingrediënten in verwerkt zijn. Ook al is het heel aantrekkelijk om goedkope boilies te kopen om mee voor te voeren, echt voedzaam zijn ze vaak niet. Je gooit min of meer je eigen glazen in. Gebruik voor het karpervissen in het najaar dus boilies met een goede voedingswaarde!

Extra tip: ga aan de slag met de Robin Red Fish

We zullen niet teveel reclame in dit artikel stoppen. Maar.. Onze Robin Red Fish is een boilie waar dus extra ingrediënten in verwerkt zitten. Deze boilie bevat daardoor voldoende eiwitten om voedzaam te zijn voor hongerige najaarskarpers! Je kan ze nu kopen met extra najaarskorting! Klik HIER of op de foto om de aanbieding te bekijken.

 

 

karper_najaar

Tip 4: Verstandig voorvoeren en twee voorbeelden

Zoals je in bovenstaande tip hebt gelezen, begint het voeren bij de keuze van de juiste boilie. We hebben hieronder een paar simpele maar effectieve ‘voorvoertips’ om toe te passen in jouw eigen visserij.

1x voeren en 24 uur later vissen: Dit is de meest simpele manier van voeren. Een manier die voor veel vissers is weggelegd. Het leven naast het karpervissen kan soms erg druk zijn en dan blijft er weinig tijd over. Ook financieel gezien is 1x voeren een gunstige keuze.

 • Stappenplan:
  – Observeer eerst het water op tekenen van aanwezige karpers
  – Maak een stekkeuze en bekijk hoe je de hengels kan positioneren
  – Verspreid 1 tot 3kg boilies over de gekozen stek
  – Keer 24 uur later terug om te vissen
  – Voer de boilies verspreid over alle hengels (circa 500 gram)
  – Volgt er snel een aanbeet? Schroef het voeren dan op!

Extra tip: Zijn de weersomstandigheden ideaal, zoals beschreven in tip 1? Durf dan ook 3kg tot 5kg te voeren!

voeren-najaar

Periodiek voeren: De tegenhanger van 1x voeren is het periodiek voeren. Periodiek voeren wil zeggen dat je meerdere malen terugkeert naar het water om de stek van voer te voorzien. Dit doe je dan op vaste tijdstippen. Elke dag of om de dag. Periodiek voeren kan je op korte termijn doen, bijvoorbeeld 3x, maar ook op lange termijn. Er zijn gedreven karpervissers die het voeren maandenlang volhouden.

Het voordeel is dat je heel nauwkeurig een stek opbouwt, die op den duur een herkenningspunt wordt voor de karpers. Als je de tijd, motivatie en het geld hiervoor (over)hebt, kan je dit veel mooie karpers opleveren!

 • Stappenplan:
  – Zoek een stek die op lange termijn beschikbaar is
  – Observeer waar de karpers heentrekken in het najaar
  – Voer 1 tot 3kg om de dag op vaste tijdstippen. Bijvoorbeeld: maandag, woensdag, vrijdag voeren en zaterdag aanhouden als dag/nacht om te vissen.
  – Voer 1 tot 3kg boilies verspreid over alle hengels
  – Volgt er snel een aanbeet? Schroef het voeren dan op!

Tip 5: Vis tenslotte zoals je hebt gevoerd

Heb je ervoor gekozen om verspreid met boilies te voeren? Start de sessie dan ook op deze manier. Beaas je rigs met dezelfde boilies en positioneer ze verspreid over de voerstek. Ga nu niet bijvoorbeeld heel compact met klein voer vissen zoals partikels en dergelijke. Je hebt de karpers namelijk een gewoonte voorgeschoteld. Deze gewoonte is het zoeken van boilies over een groot oppervlak en niet op 1 vierkante meter met ander aas. Dus ‘keep it simple’ en succes!

Extra tip: Soms loont het wel om alleen het haakaas iets opvallender te maken door middel van een pop-up! Tussen alle verspreide boilies valt deze meer op en kan je sneller een aanbeet afdwingen. Probeer onze pop-ups een keer!

 

karper-pop-ups

karpervissen_najaar

‘Artikel door Dennis Hooiveld, teamlid Karpervisser Nieuws. Succes met deze najaarstips! En heb je onlangs nog mooie vangsten gedaan? Stuur dan ook jouw vangst foto’s naar de Facebook pagina van Karpervisser Nieuws!’

Deel dit bericht: